Sedam predstava na festivalu komedije „Mostarska liska 2019“

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru obavještava javnost da je od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, selektovano sedam najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra za ovogodišnji festival komedije „Mostarska liska 2019“.

Festival će biti otvoren 19. aprila u 19 sati izložbom “Glumac lirskog treptaja” Safet Pašalić, prvi upravnik Narodnog pozorišta Mostar u foajeru NPM-a, nakon čega gledamo predstavu „Ime“ Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i izvođenju ansambla Pozorišta mladih Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Naredne večeri, 20. aprila na repertoaru je predstava Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

U nedelju, 21. aprila gledamo predstavu „Anđeli Babilona Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjeljak 22. aprila dočlazipredstava iz Hrvatske. Riječ je o predstavi „Mušica“, nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23. april, rezervisan je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Narednog dana, 24. aprila, nastupaju gosti iz gostiju iz Beograda, ovog puta Presek Dijagonala sa predstavom „Brak mrak“ Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan takmičarskog dijela (25. aprila) nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke sa komedijom „Naši dani“ , Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić, koji će i predsjedavati Žirijem, nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti  zatvoren 26. aprila, ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića, koji će biti održan u čast nagrađenima.

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu muziku BiH unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga ‘revolucionarem sevdaha’ (sevdalinkas.com), ‘novim pravcem u sevdahu’ (fRoots), pa čak i ‘kraljem sevdaha’ (The Huffington post).

Pored takmičarskog, Festival i ove godine obiluje bogatim popratnim programom koji će biti objavljen neposredno prije početka Festivala.

Ulaznice za sve programe su u prodaji po cijeni od 10 KM, a dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 KM, koji podrazumijevaju jednu ulaznicu za sva izvođenja u trajanju Festivala. Takođe, moguće su i rezervacije na broj: 036/550-128, mail: marketing@npm.ba ili porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

(NovaSloboda.ba)