Mektić: Kakvu sam ja tajnu odao ako se ništa nije dogodilo?

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je na press konferenciji u Sarajevu, komentarišući činjenicu da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv njega, kazao da je to “najobičnija glupost i budalaština Tužilaštva BiH”.

“Ovo je najobičnija glupost i budalaština Tužilaštva BiH, koji ne znam po koji put pokazuju da im nije u interesu borba protiv ozbiljnog kriminala i korupcije u ovoj državi, iako jako puno koštaju ovu državu, ovaj narod. Na njih se troši dosta novca sa grbače ovog naroda, a oni se bave nebitnim i perifernim stvarima, kao što je i ovoga puta slučaj”, naveo je Mektić.

Po njegovim riječima, u nedostatku mogućnosti da na bilo koji način demantuju ono što se događalo ovdje vezano za aferu upada Hrvatske obavještajne službe na prostor BiH i njihovog djelovanja, “oni i u ovom slučaju nisu motivisani interesima BiH, interesima građana BiH, već su isključivo motivisani interesima Republike Hrvatske i da ovdje zaštite interese Republike Hrvatske”.

“To je njihov cilj. Kako objasniti činjenicu da prije dan ili dva obustave istragu i kažu nema ništa u ovom slučaju, niko ništa nije radio, ništa se nije dokazalo, a onda otvore istragu protiv mene za odavanje tajne. Kakvu sam ja onda tajnu odao ako nema ništa i ako se ništa nije dogodilo i ako ništa nije bilo. Sama njihova kontradiktornost govori o svemu tome”, smatra Mektić.

Istakao je da “četiri godine oni traže način da se meni na neki način osvete zato što se kritički odnosim prema tom Tužilaštvu, zato što govorim da je to lopovska, mafijaška organizacija, da su puni kriminala i korupcije”.

“Koliko se samo puta pisalo i govorilo o nepotizmu, o korupciji u samom Tužilaštvu, pa nisu htjeli i nisu željeli da se pozabave samim tim stvarima, a posebno da se pozabave istragama iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije. Jer, da su htjeli, u svih ovih skoro dvadesetak godina koliko postoji Tužilaštvo BiH, bilo bi barem nekoliko ozbiljnih presuda, posebno za korupciju koja je urušila ovaj sistem unutar BiH”, smatra Mektić.

Ne rukovode se, dodao je on, interesima BiH, niti interesima građana BiH.

“Ovdje je u pitanju zaštita interesa Republike Hrvatske i tih institucija, odnosno obavještajno-bezbjednosnih agencija koje su radile i djelovale na ovom prostoru”,  kazao je Mektić, te dodao da on nije iznio ni jedan operativni podatak.   

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je naredba o provođenju istrage donesena nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnovanr sumnje o počinjenim kaznenim djelima – zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

(Fena)