Podignuta optužnica protiv vozačice koja je ubila studenticu iz Čapljine

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Ivane Tene Gotovac Soldić (39), koja je 23. oktobra 2018. godine u blizini splitske bolnice izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula studentica Marija Ćorić iz Čapljine, sapštilo je tužilaštvo.

Optužena je da je pod uticajem alkohola vozila audi A3 te je oko 21,30 sati na pješačkom prelazu na Poljičkoj cesti dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za vozače srušila djevojku. Poslije je utvrđeno da je vozila 70 kilometara na sat, djevojku udarila prednjim bočnim dijelom automobila i odbacila je na travu, nakon čega se dala u bijeg. Djevojka je umrla na mjestu nesreće.

Policija je optuženu uhapsila u Kranjčevićevoj ulici, gdje je bio parkiran audi. Tvrdila je da ona nije vozila automobil, a svjedoci nesreće policiji su rekli da je audijem upravljala plavokosa žena. Iako je prošlo nekoliko sati nakon nesreće, policija joj je alkotestom izmjerila jedan promil alkohola u krvi, prenosi Hina.

Čini se kako će na suđenje dolaziti iz zatvora, u kome je završila nakon nesreće i koji joj je produžen nekoliko puta, a tužilaštvo ponovno traži da joj se produži istražni zatvor, kako ne bi ponovila krivičeno djelo.

Za krivično djelo izazivanja saobraćajne nesreće u putničkom saobraćaju i nepružanja pomoći sudija joj može izreći zatvorsku kaznu od 12 godina.

(Fena)