Svi potrošači će imati koristi od Regionalnog sporazuma o roamingu

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju potpisivanje Regionalnog sporazuma o roamingu od strane Bosne i Hercegovine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana danas u Beogradu.

Ovaj sporazum će smanjiti troškove roaminga za sve korisnike mobitela na Zapadnom Balkanu. Građani će sada moći više razgovarati, slati SMS poruka i surfati internetom, bilo gdje da su u regionu, dok će to plaćati mnogo manje. Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu u potpisivanju Regionalnog sporazuma o roamingu, kao prva zemlja koja je bila spremna za potpisivanje.

Sporazum predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama i predstavlja korak naprijed ka pristupu “roaminga kao kod kuće”, koji se primjenjuje u Evrpskoj uniji. Takođe je važan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i Zapadnog Balkana.

Nadalje, BiH će sada imati pravo da se prijavi za 30 miliona eura bespovratnih sredstava EU, koja su obezbijeđene za region u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)