Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića

U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost bit obaviještena o aktivnostima Tužiteljstva BiH nakon informacije od 3. aprila, Tužilaštvo BiH obavještava javnost da je  donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH..

Kako se navodi, naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnovane sumnje o počinjenim krivičnim djelima -zloupotreba položaja ili ovlaštenja (član 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (član 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (član 235. KZ BiH).

“Iz do sada prikupljenih dokaza, proizlazi osnovana sumnja da je navedeni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbjednosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlaštenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za bezbjednost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine.

S obzirom da će u toku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti”, ističe se u saopštenju

M. N.

(NovaSloboda.ba)