Pretežno oblačno

Jutros je u istočnim, jugoistočnim i djelimično centralnim područjima naše zemlje pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje vedro. Slaba kiša pada ponegdje na istoku Bosne i jugoistoku Hercegovine.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -3 stepena, Bugojno -2, Ivan Sedlo, Livno 1, Banja Luka 3, Grude, Sarajevo 4, Bihać, Doboj, Sanski Most, Tuzla 5, Sokolac 6, Bijeljina, Brčko, Prijedor 7, Gradačac, Mostar 8, Neum, Srebrenica, Trebinje, Zvornik 10 steepeni.


Danas će u istočnim i djelimično centralnim područjima Bosne, kao i na istoku i jugoistoku Hercegovini veći dio prijepodneva preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje. U ostatku naše zemlje pretežno vedro. Prije podne slaba kiša je moguća ponegdje na istoku Bosne i na jugoistoku Hercegovine.

Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostalim područjima sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 14 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Promjenljivo vrijeme praćeno južnim strujanjem, u većem dijelu zemlje uslovljava nepovoljne biometeorološke prilike.

Nešto ljepša opšta slika će biti na sjeveru, pretežno zbog povremenih sunčanih intervala i umjerenijih temperatura.

Poželjno je ne izlagati se težim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je u većem dijelu BIH mokar ili vlažan

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na dionici magistralnog puta M-18 Semizovac-Srednje (kod restorana „Konak“), putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj potpuno obustavljen.

Kolovoz je u većem dijelu BIH mokar ili vlažan, a upozoravamo i na povremeno jake udare vjetra. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost, zbog magle. Povećana je opasnost i od odrona kamenja na kolovoz. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Vozači, držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja.

Zbog izvođenja radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1, smjer Vlakovo-Jošanica), saobraća se usporeno-jednom trakom. Planirano je da radovi traju do kraja ovog mjeseca. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su i radovi na magistralnom putu M-18 Kladanj-Podpaklenik, a na mjestu radova postavljena je svjetlosna signalizacija i saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac. M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)