U nedelju u Mostaru: Simpozij „Pušenje i zdravlje“

U organizaciji Udruženja kardiologa HNK-a i Radne grupe Udruženja kardiologa BiH, a u povodu Svjetskog dana zdravlja, u Mostaru će u nedelju održati naučni simpozij „Pušenje i zdravlje“, koji će okupiti eminentne stručnjake, prvenstveno iz oblasti zdravstva.

Simpozij će se održati u hotelu Mostar.

Nesporna je činjenica kako pušenje cigareta uzrokuje ozbiljne bolesti i stvara ovisnost, te predstavlja globalni javnozdravstveni i privredni problem.

Provedene su brojne naučne studijestudije, koje su ispitivale učinke pušenja, duhanskog dima, duhana i duhanskih proizvoda na zdravlje, te potvrdile činjenicu da je pušenje vodeći preventabilni (spriječivi) rizični faktor za oboljevanje i prijevremeno umiranje. Stručnjaci, takođe, tvrde da nepušač koji radi u prostoriji gdje ima pušača dovodi u opasnost svoje zdravlje, jer to znači da je popušio dnevno četiri cigarete, što povećava rizik od bolesti.

Postotak smrti povezanih s duhanom u Bosni i Hercegovini spada među najveće na svijetu. U BiH svake godine od posljedica pušenja umre oko 10.000 ljudi.  

Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako su najvažniji načini za borbu protiv opasnosti po zdravlje od pušenja poučavanje mladih da ne prihvate pušenje kao i pridobijanje zdravstvenih radnika za saradnju u uticaju na javnost.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Prva Svjetska zdravstvena skupština, koju je organizovala SZO održana je 1948. godine. Odlukom skupštine, 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se obilježavati od 1950. godine. Cilj je izgraditi svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje, čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Simpozij je dio projektnih aktivnosti Udruženja kardiologa HNK-a u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika stanovništva u BiH. Osim simpozijauma, kroz projekat „Pušenje i zdravlje“ će se uraditi naučna studija o štetnosti pušenja kod populacije studenata i nastavnika Zdravstvenog studija Univerziteta „Džemal Bijedić“, kao i građana Mostara kroz preglede u Poliklinici MDD Merhamet Mostar, te liječenju pušača kroz petodnevni program odvikavanja od pušenja koji će voditi medicinski stručnjaci.

(NovaSloboda.ba)