Protest “Jedan od pet miliona”: Vučiću 13. aprila poručiti da je gotov

Protest “Jedan od pet miliona” završen je sinoć u Beogradu pozivom građanima da 13. aprila na skupu ispred Narodne skupštine poruče predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je “gotov”.

Građanima okupljenim na platou ispred Skupštine grada obratio se šef odbornika Saveza za Srbiju u gradskoj skupštini Nikola Jovanović, koji je optužio zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića da je uzurpirao vlast u Beogradu.

“Naš grad razaran je 44 puta u istoriji, pa evo nas opet ovde. Beogradske dahije, ne mislite valjda da smo preživjeli Osmanlije i nacistej pa da nećemo preživjeti malog Nerona iz Kruševca. Slušaj me dobro mali Nerone, i moje kćerke i sva naša djeca će na svom netaknutom Kalemegdanu razgovarati sa velikim civilizacijama i neće slušati škripu žičare koja spaja dvije kafane”, kazao je Jovanović.

On je optužio Vesića da se prošlog četvrtka ispred Skupštine grada “krio iza žena”, kao što se kako je rekao, krio iza Aje Jung na izborima.

“Ti si Gorane Vesiću bruka Beograda. Na mala vrata si postao gradonačelnik, na mala vrata ćeš i otići”, rekao je Jovanović.

Šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda pozvao je građane da na “velikom narodnom protestu” koji je Savez za Srbiju najavio za subotu, 13. april, “jasno i glasno” poruče predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je “gotov”.

“Imam i poruku za velikog Nerona sa Andrićevog venca. Ti što se svetiš Beogradu preko malog Nerona, koji liječiš na Beogradu svoju sujetu i komplekse, ne možeš nam ništa. Privodi polako kraju svoju oproštajnu turneju, na kojoj se pozdravljaš iznosa sa istom ekipom koju vodiš iz grada u grad. Aleksandre Vučiću, ti si prošlost Srbije i posljednji koji treba da govori o njenoj budućnosti”, kazao je Jovanović.

Predsjednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać kazao je da su danas svi Beograđani “žrtve jednog Iznoguda, vječitog zamjenika Gorana Vesića”.

“Živimo u vremenu Iznoguda, koji ne bira sredstva kako bi postao kalif umesto kalifa. On otima od građana centar grada i premješta ga u njihov imaginarijum koji zovu Beograd na vodi, on uništava kulturno-istorijsko nasljeđe, tako što pravi žičaru na Kalemegdanu, a na mjestu zaštićenih objekata hoće da pravi kafanu”, kazao je Bastać.

On je ocijenio da se zamjenik gradonačelnika “svojim djelima već kvalifikovao da ponese titulu najveće štetočine u istoriji Beograda”.

“Ovo je naš grad, a ne naseobina režimske vaške Gorana Vesića. Vrijeme Iznoguda i fikusa je gotovo, vrijeme je za nas, vrijeme je za novo vrijeme”, rekao je Bastać.

Prethodno su lideri Saveza za Srbiju tokom šetnje od Vlade Srbije do Skupštine grada uklonili iz Kolarčeve ulice ogradu oko radova na obnovi Trga republike, dok je sa ozvučenja upućen poziv okupljenim građanima da “uklone Vesićeve barikade” i njima “opkole” Skupštinu Beograda.

Građani su oblijepili ogradu naljepnicama, na kojima piše “Liječi se” i onima sa pozivom na opozicioni skup 13. aprila u Beogradu.

Okupljeni građani uzvikivali su “Vučiću, liječi se”, “Vučiću, gotov si”, “Vesiću lopove”, neki su upalili baklje dok su sa razglasa puštane pjesme Beogradskog sindikata, Đorđaa Balaševića i grupe EKV.

Protest ispred Skupštine Beograda protekao je bez incidenata.

(Beta)