Put do zvijezda

Od glumačke škole do Oscara. Od Oscara do „Rata zvijezda“. Od „Rata zvijezda“ do horor blockbustera. Karijera Kenijanke Lupite Nyong’o (36) je zapanjujća.

Na slici je dobitnica Oscara Lupita Nyongo za ulogu u filmu “12 godina ropstva”, na putu za ovogodišnju Oscar-party magazina “Vanity Faior” u pernatoj haljini od Oscar de la Renta.

Rođena u Mexico Cityju, odrasla u Keniji, dobitnica Oscara za nabolju sporednu ulogu, za njenu prvu filmsku ulogu u “12 godina ropstva”. Danas je stvarna veličina u Hollywoodu. Uz njeno dvostruko državljanstvo, odlično odgovara njeno ime, meksikansko čitano sprijeda, a kenijansko čitano straga.

U seriji filmova “Rat zvijezda” glumila je krijumčarku Maz Kanata, u “Crnom panteru” provjerenu bivšuprijateljicu naslovnog heroja.

Za kćerku bivšeg kenijanskog političara i vođe opozicije Petera Anyang Nyong’oa karijera je bila krivudav i trnovit put. Studirala je u Massachusettsu filmske i pozorišne studije, nakon toga se vratila u Keniju, gdje je bila asistent produkcije za filmove “Vječiti vrtlar”, režirala dokumentarni film o stanju albina u Keniji “U mojim genima”, i igrala glavnu ulogu u seriji “Shuga”, bila aktivistkinja u borbi protiv Aidsa, a onda se vratila u SAD.

Odmah nakon povratka nastavila je studije na Yale univerzitetu, a nakon diplomiranja, kod režisera Steve McQueena dobila je ulogu u filmu “12 godina  ropstva”, za koju je osvojila Oscara.

(focus)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)