U muzeju manastira Žitomislić izložena jedna od tri najveće zbirke ikona u BiH

Muzej u kome je izložena jedna od tri najveće zbirke ikona i umjetnina u Bosni i Hercegovini otvoren je u nedelju, na blagdan Blagovijesti u manastiru Žitomislić kod Mostara.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kazao je kako je ova vrijedna manastirska riznica konačno, nakon 27 godina, vraćena na svoje mjesto, u ovu svetinju.

“Po prvi put u istoriji ona ulazi u muzej, ima svoju postavku i biće dostupna svima. Mislim da je ovo značajno ne samo za našu zajednicu, nego i za čitav naš grad, cijelu Hercegovinu, pa i državu”, kazao je Pavlović.

Dodao je kako ova riznica sadrži djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora, pedesetak ikona iz perioda od 16. do 18. vijeka, ali i šest jako vrijednih knjiga, od kojih su pet rukopisi, a najstarija datira iz 14. vijeka.

“Najvrjednija ikona je vrlo rijetka ikona Bogorodice italo-kritskog slikara Andreja Ricosa, koja je jedna od četiri takve u cijelom svijetu, a od rukopisnih knjiga bitno je spomenuti kako ćemo od danas ovdje svi moći vidjeti knjigu ‘Minej za septembar’, koja je rukom pisana na koži u 14. vijeku”, kazao je Pavlović.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović kazao je kako je ovo prvi muzej srpske pravoslavne crkve koji se otvara u sklopu projekta Republike Srpske, koji se brine o zaštiti i prezentaciji kulturne baštine srpske pravoslavne crkve.

“Imamo potrebu da javnosti predstavimo sve ono što je bilo vrijedno i što je ostalo kao vrijedno u smislu baštine, a prema izračunu stručnjaka srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu ostalo je manje od 10 posto kulturnog blaga i baštine. Sve je to stradavalo u ratovima kroz koje smo prolazili, kroz pljačke, požare, ali i nemarom nas samih, tako da su ovo ostaci ostataka onoga što se stotinama godina taložilo i radilo”, kazao je Davidović.

Osim ikona i knjiga u manastiru je postavljena i zbirka srebrenih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. vijeka.

(Fena)