Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u našoj zemlje oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, Krajini i na jugozapadu Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo 6, Livno 7, Bugojno 8, Jajce, Sarajevo, Srebrenica 9, Bihać, Gradačac, Grude, Sanski Most, Zenica, Trebinje 10, Mostar, Stolac, Tuzla, Banja Luka, Bijeljina, Zvornik, Prijedor 11, Brčko, Neum, Doboj 12 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme s kišom, lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren uglavnom zapadni i sjeverozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 13 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slabljenje južine, uz temperature vazduha koje neće suviše oscilirati, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Moguće su povremene tegobe kod osjetljivih osoba, pretežno zbog izraženijeg naoblačenja, slabijih padavina i mjestimično tmurnog vremena.

Većim dijelom dana, sjeverno strujanje će pojačavati osjećaj hladnoće, stoga je poželjno posvetiti pažnju oblačenju.

—–

BIHAMK

Oprezna vožnja zbog nestabilnog vremena

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog izvođenja radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1, smjer Vlakovo-Jošanica), saobraća se usporeno-jednom trakom. Planirano je da radovi traju do kraja ovog mjeseca. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su i radovi na magistralnom putu M-18 Kladanj-Podpaklenik, a na mjestu radova postavljena je svjetlosna signalizacija i saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac. M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)