Vučić i Dodik nadaju se da će saborna crkva u Mostaru biti završena 2020. godine

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obišli su u utorak radove na obnovi saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zahvalio je Republici Srbiji i Republici Srpskoj na pomoći prilikom obnove saborne crkve u Mostaru, koja je 1992. godine do temelja uništena.

“Bez njih, ovaj hram ne bi nikada bio, evo, sada već skoro završen. Imamo čvrsta uvjerenje da će on 2020. godine biti u potpunosti obnovljen”, kazao je vladika Dimitrije.

Dodik je rekao da će Republika Srpska i Republika Srbija ispuniti preuzete obaveze, kako bi hram bio obnovljen u planiranom roku.

“Ova crkva ima nemjerljiv značaj za srpski narod na ovim prostorima i mi moramo pokazati našu sposobnost da se okupimo i brzo završimo ovako važan spomenik koji je 1992. godine tako brutalno srušen kao poruka srpskom narodu da nema ovdje šta tražiti. Okupljanje oko ovako važne stvari predstavlja naše opredjeljenje da našu kulturu i istoriju ne prepuštamo zaboravu”, kazao je Dodik.

Vučić je naglasio kako je saborna crkva Svete trojice u Mostaru jedna od najvažnijih svetinja Srpske pravoslavne crkve na području bivše države.

“Ova crkva izgrađena 1873. godine i bila je najveći srpski pravoslavni hram do izgradnje hrama Svetog Save u Beogradu. Ona je važna za cijeli naš narod i onih četiri do pet hiljada Srba koji danas žive u Mostaru, ali i za cijelu istočnu Hercegovinu. Važna je i za Hrvate i Bošnjake, jer govori o tome da možemo živjeti zajedno i poštivati jedni druge”, poručio je Vučić.

(Fena)