Hrvatska: Vrhovni sud povećao zatvorsku kaznu ubici koji je zadavio suprugu

Vrhovni sud Republike Hrvatske povećao je na 21 godinu zatvorsku kaznu Željku Langeliću, osuđenom na Županijskom sudu u Bjelovaru na 15. ogodišnju kaznu zatvora zbog brutalnog ubistva supruge, majke sedmoro djece, u porodičnoj kući u Marinom Selu u aprilu 2018. godine.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog tužioca i povećao kaznu na 21 godinu zatvora.

Osuđeni Langelić 24. aprila 2018. godine ubio je suprugu u dnevnom boravku porodične kuće u kojoj je s njom živio u Marinom Selu pored Lipika. U namjeri da je usmrti, preko glave joj je na vrat prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta debljine pola centimetra, koju je zatim čvrsto stegnuo i držao je tako stegnutu sve dok je nije zadavio. Potom je izašao iz kuhinje i podmetnuo požar u pomoćnim prostorijama kuće i udaljio se u nepoznatom pravcu. Prije nego što joj je okončao život, Langelić je svoju suprugu u dužem vremenskom periodu maltretirao i prijetio joj smrću.

S obzirom na okolnosti krivičnog djela Vrhovni sud je, među ostalim, prihvatio argument državnog tužioca da je osuđenik unaprijed isplanirao ubistvo.

“Jedino ovakvom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja, čime je izražena društvena osuda zbog počinjenog krivičnog djela, jača se povjerenje javnosti u pravni poredak zasnovan na vladavini prava, utiče na počinioca i sve druge da ne čine krivična djela i jača svijest o pogibeljnosti počinjenja krivičnog djela i o pravednosti kažnjavanja, te će se omogućiti počiniocu ponovno uključivanje u društvo”, stoji u obrazloženju pravosnažne presude. Uz zatvorsku kaznu, ubiici je propisana i bezbjedonosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, prenosi Hina.

Vrhovni sud je izvijestio da je, razmatrajući žalbu, utvrdio da je “prvostepeni sud pravilno optuženiku kao olakšavajuće cijenio priznanje počinjenja djela i dosadašnju neosuđivanost. Ali, pogrešno je cijenjeno olakšavajućom okolnošću optuženikovo kajanje jer ono nije bilo iskreno s obzirom na to da je izraženo bez odgovarajuće afektivne pratnje, a optuženik je nekritičan spram sebe i vlastitih postupaka”. Zaključili su i da je precijenjen značaj učešća u Domovinskom ratu s obzirom na narav i prirodu počinjenog krivičnog djela.

“Vrhovni sud Republike Hrvatske ističe da je optuženik iskazao znatno veću kriminalnu količinu od one koju je cijenio prvostepeni sud jer je krivično djelo unaprijed isplanirao i proveo ga u djelo. Riječ je o krivičnom djelu, u kome je ranije zlostavljanje oštećenice kvalifikatorna okolnost koje djelo čini teškim ubistvom. Optuženik je, osim oštećenice, prije učestalo zlostavljao i djecu. Nije cijenjena okolnost da je optuženik prilikom počinjenja djela oštećenici prouzrokovao i dodatnu patnju, jer je smrt nastupila davljenjem, a opšte je poznato da u takvim situacijama smrt ne nastupa odmah”, izvijestio je Vrhovni sud RH.

(Fena)