Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Bugojno, Sokolac i Ivan Sedlo 7, Drvar, Livno, Bileća i Zenica 8, Jajce, Sarajevo, Doboj i Tuzla 9, Banja Luka, Bijeljina, Grude i Sanski Most 10, Bihać, Brčko, Mostar, Trebinje i Stolac 11, Gradačac 12, Neum 13 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Nešto manje oblačnosti očekuje se u sjeveroistočnim područjima. U jutarnjim satima i prije podne, kiša se očekuje u južnim, zapadnim i sjevernim područjima. Tokoma dana, padavine se očekuje i u ostalim djelovima zemlje. Ponegdje uz kišu, moguća je i grmljavina. Intenzivnije padavine očekuju se u Krajini, sjevernim i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren južnog smjera, a poslije podne na momente i pojačan.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 13 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nestabilne vremenske prilike uslovljavaju nešto lošiju biometeorološku prognozu.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije.

Osvježenje sa povremenom kišom i ne suviše visoke temperature neće uzrokovati jače tegobe kod hroničnih bolesnika.

—–

BIHAMK

Oprez zbog učestalih odrona zemlje i kamenja na kolovoz

Na putevima u BIH ovog jutra saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu. Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na sve vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog izvođenja radova na redovnom pregledu i održavanju opreme obustavlja se saobraćaj u tunelima Gaj i Igman na autoputu A-1 smjer Sarajevo zapad-Lepenica, od danas (10.04.) u 08 sati do sutra (11.04.) do 20 sati i preusmjerava na lijevu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu. U toku su i radovi na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1, smjer Vlakovo-Jošanica), do kraja ovog mjeseca saobraća se usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

U toku su radovi na magistralnom putu M-18 Kladanj-Podpaklenik, a na mjestu radova postavljena je svjetlosna signalizacija.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac. M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)