Sastanak delegacija SNSD-a i SDA bez rješenja o strukturi Vijeća ministara BiH

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjem sastanku, održanom  u Parlamentaroj skupštini BiH, nisu našli rješenje u pogledu sastava Vijeća ministara BiH.

Izjavio je to podpredsjednik SDA Adil Osmanović navodeći da delegacije nisu ulazile u raspored resora, već da su raspravljale o pitanjima koji broj ministara će biti iz Federacije i iz Republike Srpske.

“Dosadašnja praksa je bila da se na čelu Vijeća ministara BiH redovno rotiraju Bošnjak, Srbin i Hrvat i da je do sada praksa bila da ako je na čelu Vijeća ministara bio predsjedavajući iz reda srpskog naroda, kao što je bio Nikola Špirić, da onda SNSD i njegovi koalicioni partneri mogu računati na još dva ministarstva. Oko toga nismo našli najbolje rješenje”, istakao je Osmanović.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac naveo je da SNSD ostaje pri stavu da se Vijeće ministara BiH formira po modelu tri iz reda Republike Srpske, tri iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata.

“Inače, treba stati na tome da se svakih sedam dana postavljaju uslovi”, naglasio je Košarac.

Na sastanku je delegacija SDA iznijela argumente da je neophodno poštovati Ustav BiH i da se kao tehničko pitanje treba shvatiti dostavljanje Prvog nacionalnog godišnjeg plana i da su organi države BiH preuzeli tu obavezu.

“Od SNSD-a dobili smo odgovor da je to neprihvatljivo za njih u ovom trenutku. Na taj način o ovom pitanju ostalo je da se raspravlja”, dodao je Osmanović. 

Očekuje da će u narednoj sedmici doći do sastanka SDA, SNSD i HDZ BiH, gdje će se sva otvorena pitanja staviti na sto.

Sastanku su prisustvovali u delegaciji SDA Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Edin Ramić dok su u delegaciji SNSD-a bili Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

(Fena)