Otvoreni 44. “Dani mevluda i zikra”

Koncertom duhovne muzike u hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” sinoć je otvorena 44. po redu kulturno-vjerska manifestacija “Dani mevluda i zikra”.

Ovogodišnju manifestaciju  otvorio je njen pokrovitelj,  predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, podsjećajući kako je riječ o manifestaciji koja svjedoči o bogatoj, duhovnoj i znanstvenoj tradiciji.

“Riječ je o kulturnoj manifestaciji koja svjedoči o bogatoj, duhovnoj i naučnoj tradiciji naših predaka, a koja se nastavlja njegovati i pormovisati u  današnjem vremenu, podsjećajući na univerzalne vrijednosti i kontinuirani proces bošnjačkoga identiteta na prostoru naše jedine domovine – BiH”,naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima, Bošnjaci su autohtoni narod, istorijski formiran na ovim prostorima već u periodu srednjovjekovne bosanske države i od tada do danas, u periodu svog višestoljetnog postojanja svoj nacionalni položaj su uvijek razumijevali u neraskidivom odnosu s Bosnom kao višeslojnom, nacionalnom, religijskom i kulturnom zajednicom,  zbog čega su uvijek bili faktor unutarnje ravnoteže, okosnica međuvjerske saradnje i tolerancije, predani za bosansku opstojnost, ali i poveznica između ljudi različitih svetonadzora i most između Istoka i Zapada.

“Zbog toga je nepobitna istorijska činjenica koju je potrebno stalno ponavljati, posebno zbog generacija koje dolaze, da su Bošnjaci autohtoni i stari narod ovog evropskoga podneblja i da je njihova jedina domovina BiH, u periodu od jednoga milienija svoga postojanja, iako su je mnogi i osvajali i svojatali, suštinski uvijek bila samo bosanska”,zaključio je Zvizdić.

Na koncertu duhodne muzike nastupili su Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, uz pratnju Tesavvufskog ansambla i hora tekije Mesudije, a u programu je učestvovao i hor Dječijeg vrtića “Zemzem”.

Manifestacija obiluje bogatim duhovnim, naučnim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, a njena centralma svečanost, na kojoj se, kao i dosadašnjih godina, očekuje više od 30 hilajda vjernika, bit će održana u subotu, 4. maja, u Blagajskoj tekiji, s početkom u 11 sati.

Pored Mostara, dio programa ovogodišnje manifestacije biće realizovan u Gacku, Prozoru i Stocu.

Manifestacija će biti zatvorena 9. maja na mostarskim Šehitlucima dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom.

“Dani mevluda i zikra” glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog, u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, učestvuju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

(Fena)