Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme s kišom u zapadnim područjima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan Sedlo 6, Sokolac 7, Bugojno, Drvar, Jajce i Livno 8, Bihać, Sarajevo i Trebinje 9, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla i Zenica 10, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Grude, Prijedor i Zvornik 11, Brčko, Mostar i Neum 12 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne, kiša se očekuju u južnim, zapadnim i sjevernim područjima. Tokom dana, padavine se očekuje i u ostalim djelovima zemlje. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina. Intenzivnije padavine očekuju se u sjevernim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 12 do 17, a u istočnim područjima do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je relativno povoljna.

Promjenljive vremenske prilike, bez izrazitih temperaturnih oscilacija, kod većine populacije će uzrokovati lošije raspoloženje.

Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati većih problema.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraća se po vlažnom, odnosno mokrom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog izvođenja radova na redovnom održavanju u tunelima Gaj i Igman na autoputu A-1 smjer Sarajevo zapad-Lepenica, večeras do 20 sati, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na lijevu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu. U toku si i radovi na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1, smjer Vlakovo-Jošanica), saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste put Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-2 prolaz kroz Neum, M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)