Sudanska vojska svrgnula i uhapsila predsjednika Omara al-Bashira

Oružane snage u četvrtak su svrgnule i uhapsile predsjednika države Omara al-Bashira, u vojnom puču, nakon koga će biti uspostavljen dvogodišnji period vojne vladavine nakon kojeg će uslijediti izbori.

U obraćanju naciji putem državne televizije, ministar odbrane Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf izjavio je da je Bashir (75) u pritvoru “na sigurnom mjestu” i da vojno vijeće sada upravlja zemljom.

Sjedeći u velikoj tapaciranoj fotelji, Auf je objavio tromjesečno vanredno stanje i ukidanje ustava. Takođe je kazao da će sudanski vazdušni prostor biti zatvoren 24 sata, kao i granični prelazi, do daljeg.

Sudanski izvori saopštili su Reutersu da je Bashir u predsjedničkoj rezidenciji “pod strogom stražom”.

Sin Sadiqa al-Mahdija, čelnika vodeće opozicione stranke Umma, izjavio je da  Bashir  u pritvoru s “brojnim čelnicima terorističke grupe Muslimansko bratstvo”.

Bashira je optužio Međunarodni krivični sud u Den Haagu i suočava se sa zahtjevom za izručenje zbog navoda o genocidu u sudanskoj regiji Darfur, koji je počeo u 2003. i doveo je do ubistva oko 300.000 ljudi.

Svrgavanje Bashira uslijedilo je nakon svrgavanja u ovom mjesecu alžirskog dugogodišnjeg čelnika Abdelaziza Bouteflike, takođetokom masovnih protesta nakon tri decenije provedene na vlasti.

(Fena)