Zbog summita 16 + 1 Dubrovnik u pivremenoj saobraćajnoj blokadi

Dubrovčani, zbog sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku, žive po posebnom režimu, ponajprije zbog posebnih i visokih mjera osiguranja, koji uključuju i povremena zatvaranja nekoliko ključnih gradskih saobraćajnica.

Naime, na politički i privredni skup u sklopu summita 16+1 u Dubrovnik je stiglo 250 članova državne, te još oko 400 članova poslovne delegacije NR Kine, uz stotinjak kineskih novinara.

Sve privremene mjere, posebno u saobraćaju, iziskuju strpljivost građana Dubrovnika, ali i više hiljada gostiju grada.

Promet svih vozila prekida se u vrijeme kretanja delegacija od aerodromado grada, kao i na nekoliko gradskih saobraćajnica, te na saobraćajnici prema brdu Srđu. 

U centru grada zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje vozila, kao i zadržavanje turističkih autobusa, a privremeno je ukinut u niz parkirališnih mjesta za taksi službu. Takođe, privremeno je zabranjen ulaz u istorijsku jezgru Dubrovnika vozilima s dozvolom ulaska, kao i prevoz robe i drugih dobara u stari dio grada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u svrhu osiguranja međunarodnog skupa angažovalo je 900 policijskih službenika, od saobraćajne, granične i specijalne policije do ronilačkih ekipa. Na saobraćajnicama kojima se kreću visoke delegacije uklonjeni su svi spremnici komunalnog otpada.

(Fena)