Čengić: Unutarpartijski izbori biće održani 26. maja

Unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH biće održani 26. maja, a četiri člana su do sada izrazila želju da se kandiduju za predsjednika.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić je kazao Feni da je juče istekao rok da skupe 1.000 potpisa.

“Prema našim informacijama i potpisima koji su pristigli do sada, najviše potpisa je skupio aktuelni predsjednik, koji ima više od 7.000. Iz mnogih opština još uvijek potpisi nisu došli”, kazao je Čengić.

Dodao je da će prema informacijama kojima trenutno raspolažu, prag od 1.000, nešto više od 1.000 potpisa, imati Edin Delić i Svetozar Pudarić, dok Mladen Ćavar u ovom trenutku nije prikupio dovoljan broj potpisa da bi bio kandidat.

“Nakon izbora, u junu će biti održan i kongres SDP-a, na kome će se birati novi Glavni odbor. Procedure su, takođe, završene. Do danas je bio rok da organizacije izabru svoje delegate i kandidate za kongres”, naveo je Čengić, napomenuvši da će na kongresu SDP-a BiH biti više od 800 delegata.

Istakao je da je SDP BiH jedina stranka u kojoj svi članovi biraju predsjednika.

“Podaci o broju prikupljenih potpisa za kandidature su za sada nezvanični, jer još uvijek pristižu poštom kandidature”, kazao je Čengić.      

(Fena)