Počinje 18. Festival srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine

Nastojeći afirmisati postojeće stvaralaštvo mladih ljudi u srednjim školama, ali i stvaralaštvo srednjoškolaca organizovanih u različitim teatarskim grupama i organizacijama u ponedeljak 15. aprila u Živinicama počinje 18. Festival srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine, koga organizuje Centar za dramski odgoj iz Mostara sa partnerima iz Živinica, Bosanskim kulturnim centrom, Gimnazijom i Mješovitom srednjom školom. Pokrovitelj festivala je opština Živinice.

Do sada je Festival organizovan u Konjicu, Mostaru, Goraždu i Travniku, a već treću godinu je u Živinicama.

Na Festivalu će biti izvedena 21 predstava iz doslovno svih krajeva Bosne i Hercegovine sa preko 250 učesnika. Festival će trajati do 19. aprila. Nakon izvedenih predstava, svaki dan vodiće se razgovori o predstavama, a festivalski program pratiće i tročlani stručni žiri koji će na kraju najzanimljivijim teatarskim ostvarenjima dodijeliti priznanja.

Ovaj Festival programski i estetski profiliran je u duhu osnovnih principa dramske pedagogije, kako ih je struka postavila danas u Svijetu.

Zbog ravnopravnijeg vrednovanja ostvarenih rezultata, ali i ujednačavanja kriterija, festivalski repertoar odvijaće se u dva programa i to:

a)     neprofesionalno vođene srednjoškolske dramske grupe, i

b)     profesionalno vođene srednjoškolske dramske grupe.

Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa posmatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince.

Učesnicima Festivala, u svakom od festivalskih programa, mogu biti dodjeljene slijedeće nagrade:

– za predstavu u cjelini,

– za ansambl igru,

– za umjetničko – pedagoško vodstvo,

– za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave,

–  žiri, može dodijeliti i petu, pojedinačnu, nagradu, po vlastitoj procijeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu, te više pohvala po vlastitoj procjeni.

Nagrada za predstavu u cjelini nosi ime preminule glumice Zlate Imamović iz Travnika, koja je godinama bila domaćin.

Iz Mostara na Festivalu učestvuju predstave Mostarskog teatra mladih i Koledža ujedinjenog svijeta.

(NovaSloboda.ba)