Predstavljene ekipe Prvih međunarodnih igara za mlade s poteškoćama u razvoju

U povodu Prvih međunarodnih igara za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, koji se održavaju od 11. do 13. aprila u Mostaru, u četvrtak je u dvorani USCR “Midhat Hujdur – Hujka” u Sjevernom logoru upriličen svečani defile, na kome su predstavljene ekipe koje će učestvovati na tim igrama.

Riječ je o 22 ekipe s oko 55 pratilaca-trenera, odnosno oko 200 takmičara, koji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a koji će  imati priliku da pokažu svoje vještine u kuglanju, atletici i stonom tenisu.

“Ove međunarodne igre su okupile oko 400 učesnika, među kojima su, uz takmičare i njihove trenere, takođe, volonteri Plivačkog kluba ‘Velež’ i Nastavničkoga fakulteta, odsjeka za sport i zdravlje”, kazao je Saša Mehmedović, inače nastavnik fizičkog vaspitanja u Javnoj ustanovi Centar za djecu i mlade s posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar, koja je organizirator ovih međunarodnih igara.

Po njegovim riječima, najmlađi učesnik ovih igara je 2009., a najstariji je 1959. godište.

“Moto igara je ‘Ko igra, pobjeđuje!’,  što znači da će svi učesnici biti pobjednici i svi će dobiti medalje”, dodao je Mehmedović.

On je, istovremeno, izrazio nadu kako će ove igre postati tradicija u gradu Mostaru.

Takmičenje u atletici i kuglanju će se održati u petak i subotu, kada je kvalifikacioni dan i finale, dok se takmičenje u stonom tenisu igra u petak i istog dana je i finalni dio.

Po riječima direktorice Javne ustanove Centar za djecu i mlade s posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar Mirne Mezit, cilj takmičenja je podizanje samopouzdanja kod osoba s psiho-fizičkim poteškoćama u razvoju, kao i razvijanje svijesti o važnosti uključivanja osoba s poteškoćama u svaki oblik javnog života.

(Fena)