Šerif Špago razgovarao sa šefom Ureda OSCE-a u Mostaru Williamom Ozkaptanom

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Šerif Špago sastao se juče sa šefom Ureda OSCE-a u Mostaru Williamom Ozkaptanom

Glavne teme sastanka bile su završetak konstituisanja Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona, te pregovori oko uspostavljanja izvršne vlasti u Kantonu. Istaknuta je potreba da se ova pitanja što prije riješe, kako bi se nastavilo sa neophodnim reformskim procesima u oblastima iz nadležnosti Kantona.

Špago i Ozkaptan su razgovarali o trenutnoj bezbjedonosnoj situaciji u Kantonu, kao i o izboru i imenovanju komesara policije HNK-a, te o mogućim posljedicama po bezbjednost zbog neimenovanja komesara.

Usaglašen je stav da Vlada HNK-a treba što prije imenovati vršioca dužnosti komesara iz reda policijskih službenika koji ispunjavaju zakonske uslove, te je nakon konstituisanja Skupštine HNK-a, potrebno pokrenuti proceduru za izbor i imenovanje Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, koji bi proveo i okončao proceduru izbora komesara, što bi omogućilo i rješavanje i drugih otvorenih pitanja u oblasti bezbjednosti.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o drugim pitanjima koja su u fokusu Misije OSCE, a odnose se na borbu protiv korupcije, obrazovanje i položaj mladih, te pitanje stvaranja uslova za održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru.

(NovaSloboda.ba)