Trump: Moguć i treći sastanak s Kim Jong Unom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio da je moguć i njegov treći sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Trump je prije sastanka s predsjednikom Južne Koreje Moon Jea-inom, na pitanje reportera da li se planira sastati sa Kimom treći put, odgovorio da se to može desiti, ali kako to nije brz proces. Dodao je da se sve mora odvijati ˝korak po korak˝, javlja Xinhua. 

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, rekao je kako je lična diplomatija između Trumpa i Kima donijela dramatično značajno smanjenje vojne tenzije na Korejskom poluostrvu.

“Preovladao je mir. Vjerujemo da ćete sada biti u stanju problem riješiti dijalogom”, rekao je Jea-in, pohvalivši i napredak koji je ostvaren na pregovorima u Hanoiu.

Po završetku samita 28. februara u glavnom gradu Vijetnama, koji je okončan bez konkretnog sporazuma, Trump je izjavio da je Kim tražio potpuno ukidanje sankcija protiv Pjongjanga, u zamjenu za djelomično zatvaranje sjevernokorejskog nuklearnog programa, s čime se SAD nisu mogle složiti.

(Fena)