Oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u našoj zemlje oblačno vrijeme s kišom ili rosuljom u Bosni. Na planinama i u višim područjima Bosne pada slab snijeg.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan Sedlo 0, Sokolac 1, Sarajevo 2, Bihać, Bugojno, Jajce, Sanski Most, Tuzla 4, Banja Luka, Gradačac, Livno, Prijedor, Srebrenica, Zvornik 5, Bijeljina, Brčko, Doboj 6, Široki Brijeg 8, Grude 9, Mostar, Trebinje 10, Neum 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme. U Bosni povremeno sa slabom kišom, a u Hercegovini s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na planinama i u višim područjima Bosne sa slabim snijegom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 6 do 12, na jugu od 14 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nestabilne vremenske prilike, uz relativno niske temperature za ovaj period, kod osjetljivih osoba uzrokovaće nešto izraženije tegobe vezane uz njihove bolesti.

Osjećaj hladnoće djelimično će se pojačati, usljed konstantnog, ne suviše jakog, sjevernog strujanja.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar, povećana opasnost od odrona

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a povećana je opasnost od odrona. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever) saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste put Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-2 prolaz kroz Neum, M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na graničnim prelazimaovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)