SIPA uhapsila šest lica u akciji “Kasa 2”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Grada Istočno Sarajevo, postupajući po naredbama Osnovnog suda u Sokocu i Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa 2”.

Prilikom  realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese stambenih i poslovnih objekata na 12 lokacija i lišili slobode šest lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela iz člana 264. stav (1) KZ Republike Srpske utaja poreza i doprinosa, a u vezi sa članom 39. istog zakona kompjuterska prevara, i krivično djelo iz člana 410. stav (1), KZ Republike Srpske, a u vezi sa čl. 37. i 56. istog zakona. U sklopu akcije, policijski službenici SIPA-e  izvršili su  i sedam pretresa lica.

Osumnjičena lica terete se da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave, te plaćala manji porez.

Prilikom pretresa, otkriveni su i privremeno oduzeti  mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi,  oružje, rokovnici i dokumentacija.

Navedene aktivnosti su izvršene u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Repubike Srpske, kojim se zahvaljujemo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, saopšteno je iz SIPA-e.

M. N.

(NovaSloboda.ba)