U Minhenu održani 13. Dani Balkana

U Minhenu je održan 13. Festival Dani Balkana, čiji je organizator bilo humanitarno udruženje „Hilfe von mensch zu Mensch e.V“ – Pomoć od čovjeka čovjeku.

Dani Balkana predstavljaju mjesto susreta, inspiracije, kulture i radosti. Nakon svečanog otvaranja, organizovan je okrugli sto pod nazivom „ Balkan jeste region mogućnosti“.

Potom su uslijedili koncerti, projekcije balkanskih filmova, izložbe, te Balkanbazar u Gimnaziji Willi Graf sa takmičenjem folklornih ansasmbala uz neizostavne ćevapčiće i druge balkanske specijalitete.

Sadija Klepo, rođena Jablaničanka, osnivač je organizacije „Hilfe von mensch zu Mensch e.V“ i idejni tvorac Dana Balkana. Pošto je i ona sa svojom porodicom u ratnom vihoru doživjela sudbinu izbjeglice i osjetila je šta znači primiti pomoć od drugih ljudi. Uspjela je dopremiti preko 250 humanitarnih konvoja u naše krajeve. Kroz svoju organizaciju i  Dane Balkana ona pomaže izbjeglicama i migrantima da se uključe u život zemlje domaćina, te da svoje znanje, kulturu i sposobnosti prenesu i u svoj novi dom te tako što prije vode neovisan i samoodređen život.

Koncert Žaka Houdeka i Ilme Karahmet u Centru Kulture Gasteig bio je događaj za pamćenje brojnim posjetiocima.

Stari most – Spomenik mira, (Minhen – Mostar – Most nade) Izložba o obnovi Starog mosta, bila je, takođe, jako posjećena, čak i od mlađih ljudi, tvrdi nam kustosica ove izložbe, Džamna Krpo, istoričarka orijentalne umjetnosti. Ova Mostarka želi da napravi poveznicu između stradanja i obnove Minhena nakon Drugog svjetskog rata, te stradanja i obnove kakvu je doživio Mostar i posebno njegov Stari most.

Admir Maslo

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba)