Zatvoren 22. međunarodni Sajam privrede Mostar 2019.

Dvadeset drugi međunarodni sajam privrede – Mostar 2019., na kome se predstavilo oko 750 izlagača iz 30 zemalja svijeta, u subotu je zatvorio svoja vrata.

Po riječima organizatora, na ovogodišnjem sajmu napravljen je veliki organizacioni iskorak, a po broju izlagača i posjetilaca nadmašena je prošlogodišnja smotra.

Zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju zemlji partneru Narodnoj Republici Kini, koja je na sajmu u Mostaru predstavila svoje “privredno čudo” od umjetne inteligencije, brzih vozova budućnosti, telekomunikacionih uređaja, pa sve do bogate kulture i tradicije.

Štand NR Kine prostirao se na više od 2.000 kvadratnih metara i to je bilo najupečatljivije i najveće predstavljanje jedne zemlje partnera u istoriji mostarske sajamske izložbe, navode iz Mostarskog sajma.

Takođe, sajam je bio mjesto direktnih susreta poslovnih ljudi koji su iskazali jak preduzetnički duh, što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima.

Između ostalog, sklopljeni su ugovori između telekomunikacionog diva Huaweijea i Sveučilišta u Mostaru, Turističkog klastera između BiH, Hrvatske i Crne Gore, bh. telekomunikacioni operateri predstavili su 4G mreža, te je sklopljen niz drugih poslovnih dogovora.

Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru i najavile svoj dolazak dogodine.

S govornice Mostarskog sajma poslate su poruke mira, stabilnosti i međusobne saradnje zemalja regije, što je prenijelo oko 300 akreditovanih novinara, poslavši tako pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet. Reportažu o Mostarskom sajmu prikazala je i kineska državna televizija, koju prati pola milijarde gledatelja.

U okviru Međunarodnog sajma privrede održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, a na njemu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju evropskih fondova, prekograničnoj saradnji, gastronomiji, novim tehnološkim dostignućima, zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Opštu sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije – Sajam turizma i Sajam knjige i izdavaštva, te raznovrstan kulturno-zabavni program za sve uzraste.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 22. Međunarodnom sajmu šrivrede.

“Ovim sajmom podigli smo letvicu visoko. Drago nam je što su izlagači, kao i posjetioci, zadovoljni ovogodišnjom ponudom, što su mnoge kompanije zabilježile dobre poslovne rezultate kako u plasmanu svojih roba na ovo tržište, tako i u prodaji i što su nam se najavili i za iduću godinu. Zadovoljni smo, takođe, i posjetom, a o nekim konkretnijim brojkama moći ćemo govoriti nešto kasnije. Ovom se prilikom, zahvaljujem svim našim izlagačima i posjetiocima što su svojim dolaskom obogatili sadržaj i ponudu Mostarskog sajma. Pozivam ih da se vidimo i dogodine na istom mjestu na 23. međunarodnom sajmu privrede Mostar 2020”, poručila je na kraju sajamske manifestacije Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

(Fena)