Kongres i Senat SAD upoznati o Dodikovom glorifikovanju ratnih zločinaca

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputila su dopis na adresu rukovodstva Helsinškog odbora Kongresa SAD, a vezano za sramotno ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izraženo kroz glorifikovanje ratnih zločinaca i poricanje presuda međunarodnih sudov, navodi se u saopštenju udruženja..

Pismo je, u ime 12 udruženja koja okupljaju žrtve, adresirano na ime predsjedavajućeg Helsinškog odbora – kongresmena Alceeja Hastingsa, te na ime kopredsjedavaućeg ovog odbora senatora Rogera Wickera.

U dopisu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u svojoj presudi Radovanu Karadžiću, te se skreće pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vrijeđanja osjećanja žrtava i porodica žrtava.

U rezolucijama 134 i 199 koje su usvojili Predstavnički dom i Senat SAD, potvrđena je privrženost SAD istini utvrđenoj presudama Haškog tribunala, te zaštiti prava žrtava.

U obe rezolucije, genocid u Srebrenici opisan je kao jedinstven proces genocida koji je svoj početak imao u aprilu 1992. i koji je finalizovan u julu 1995. godine, masovnim likvidacijama.

„Sa početkom u aprilu 1992. godine, agresija i etničko čišćenje koje su izvršile snage bosanskih Srba, s ciljem zauzimanja kontrole nad teritorijama, doveli su do masivnog priliva Bošnjaka na područje Srebrenice i okoline gdje su tražili utočište, a koje je Savjet bezbjednosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom u rezoluciji 819 od 16. aprila 1993. godine, kaže se u tekstu rezolucije Kongresa i Senata.

Senator Roger Wicker, na koga je naslovljeno pismo žrtava, boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini u julu prošle godine, a u oktobru je imao izlaganje na temu stanja u našoj zemlji, naglasivši da ne može biti komprimisa kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i vladavina prava.

Agresivna  kampanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH protiv presuda međunarodnih institucija upravo je nasrtaj na vladavinu prava, a vrijeđanje osjećanja žrtava i porodica  žrtava grubi je atak na ljudska prava.

Wicker je, u svom zadnjem obraćanju pred Senatom o Bosni i Hercegovini, prije nekoliko mjeseci, podcrtao da Evropa i SAD moraju čvrsto djelovati u Bosni i Hercegovini u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i da trebaju postojati sankcije za one koji to čine.

Udruženja žrtava u potpunosti podržavaju pristup u kome neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrijednosti i nadaju se zaštiti od agresivne kampanje koju provodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti protiv žrtava kao najugroženijih kategorija građana.

(NovaSloboda.ba)