Počinje izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica u HNK

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a u ponedeljak, od 14 sati, počinje s izdavanjem elektronskih zdravstvenih knjižica osiguranicima koji su zahtjev za izdavanje iste podnijeli 1. aprila.  

Elektronske zdravstvene knjižice osiguranici će preuzimati u područnim uredima Zavoda u kojima su i predali zahtjev za izdavanje.

Prilikom preuzimanja elektronske zdravstvene knjižice osiguranici su dužni predočiti Potvrdu o podnesenom zahtjevu za elektronsku zdravstvenu knjižicu i staru papirnatu zdravstvenu knjižicu, koja će biti poništena od strane ovlaštenih radnika područnog ureda Zavoda i vraćena osiguraniku.

Prilikom prve posjete izabranom ljekaru, osiguranici koji posjeduju elektronsku zdravstvenu iskaznicu u obavezi su provjeriti s medicinskim osobljem jesu li svi podaci s papirnate zdravstvene knjižice evidentirani u karton osiguranika u IZIS-u (broj kartona, podaci o alergijama na lijekove, i sl.), a sve u cilju izbjegavanja eventualnih nesporazuma prilikom korištenja usluga zdravstvene zaštite.

Zbog velikog interesovanja osiguranika za elektronske zdravstvene knjižice, a u cilju smanjenja gužvi na šalterima područnih ureda, preporuka Zavoda je da osiguranici zahtjeve za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica podnose svakog radnog dana od 7,30 do 14 sati, a izrađene elektronske knjižice preuzimaju od 14 do 15 sati.

(NovaSloboda.ba)