Protest u Beogradu: Rok vlastima šest dana da ispuni zahtjeve

Protestni skup “Jedan od pet miliona” završen je sinoć u Beogradu, nakon više od četiri i po sata govora i šetnje, uz rok od šest dana vlastima da se pozitivno izjasni o zahtjevima opozicije i obećanje da će, u suprotnom, biti organizovan novi protest.

Na protestu ranije su pročitani zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

“Naš program je sve suprotno od tebe Aleksandre Vučiću, otjeraćemo te ali mirno, bez nasilja, tvoja vizija Srbije je ovo”, rekao je predsjednik Levice Borko Stefanović, pokazujući na bini, pred skupštinom Srbije gdje su se obratili lideri Saveza za Srbiju poslije šetnje, krvavu košulju kao podsjećanje da je prije četiri mjeseca teško prebijen, što je dovelo do protresnih  skupova širom Srbije.

Pokazujući na srpsku zastavu u prvom redu, od brojnih koje su donesene na skup, on je rekao da nema podjele već svi treba da budu pod jednim barjakom.

“Ovo je veliki korak, Srbija je podigla glavu, do pobjede”, rekao je Strefanović, naglasivši da je pokazana veličanstvena snaga, a da nije ni jedan cvijet zgažen.

Prvi se, kao predsjedavajući SZS, obratio lider Dveri Boško Obradović, koji je  okupljenima zahvalio na “hrabrom srcu, jer su režimu Vučića pokazali zube” i naglasio da su upravo okupljeni građani lideri protesta.

“Ovo je slika ujedinjene opozicije, svi kao jedan, bez obzira na ideološke razlike. Nećemo odustati dok Srbija ne bude slobodna”, rekao je Obradović.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić je napomenuo da je Srbija “počela da se budi iz košmara u koju su je gurnuli najgori”.

“Mi smo narod Tesle, Pupina, Andrića, ratnika, pjesnika, prvaka svijeta, zaslužili smo bolje od Vučića, Vulina, Brnabić”, rekao je Jeremić, navodeći  da je “dan pobjede blizu”.

“Ovde je i ljevica i desnica, jer zgrada Srbije je u plamenu”, rekao je predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, prema čijim riječima vlast Vučića počiva na strahu i laži.

Kada gori zgrada, naglasio je Lutovac, “svi su dužni da je gase kao jedan”.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je upozorio da je “protivnik opasan” i da je “teška bitka pred nama”.

On je, komentarišući zvižduke koji su se čuli od dijela okupljenih kad se počeo da govori, rekao da je to demokratija.

“Svi koji su večeras došli prijatelji su slobode i demokratije”, rekao je Tadić, dodajući da je Vučić neprijatelj demokratije.

Tadić je rekao i da ne treba vrijeđati one koji dolaze zbog sendviča na mitinge Vučića, jer su primorani na to i treba razumjeti njihovu tešku situaciju.

On je naglasio da se Vučić ponaša gore i od nekadašnjeg predsjednika države Slobodan Miloševića i dodao “Vučić je trgovac ljudskim dušama”.

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da je ovo bio “najveći skup opozicije poslije 5. oktobra”.

“Nedostajao je 6. oktobar, nismo završili posao”, rekao je Živković, dodajući da je neophodna lustracija i Sablja protiv kriminalaca.

(Beta)