Cijene nafte porasle šestu uzastopnu sedmicu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, šeste zaredom, dostigavši nove najviše nivoe od novembra prošle godine, što je ponajviše posljedica smanjenja ponude iz Venezuele, Irana i Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,7 posto, na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,3 posto, na 63,89 dolara.

Od početka godine, cijene su nafte porasle više od 30 posto i dostigle najviše nivoe od početka novembra prošle godine, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Ta organizacija, zajedno sa grupom, nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, pridržava se lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno, što podržava cijene.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga.

Šef libijske nacionalne naftne kompanije upozorio je krajem prošle sedmice da bi obnovljene borbe mogle potpuno blokirati proizvodnju sirove nafte u toj zemlji, prenosi SEEbiz.

S druge strane, posljednji podaci iz Kine podstakli su nadu da bi se druga po veličini svjetska privreda mogla stabilizovati, nakon dužegperioda usporavanja rasta.

A to bi moglo podržati potražnju, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

“Razvoj geopolitičke situacije mogao bi podstaći rast cijena nafte prema, a možda i iznad 80 dolara ovoga ljeta”,pišu analitičari tvrtke RBC Capital Markets u osvrtu na situaciju na tržištu.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dvije najveće svjetske privrede.

S druge strane, rast cijena nafte ograničen je zbog usporavanja rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Proizvodnja u SAD-u dostigla je 12,2 miliona barela dnevno, što je do sad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

A proizvodnja bi mogla i dodatno porasti, s obzirom na to da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu zaredom.

Broj aktivnih postrojenja povećan je za dva, na ukupno 833 postrojenje. U istom lanjskom periodu aktivno je bilo oko 810 postrojenja.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju i usmjeriti se na povećanje dobiti, umjesto proizvodnje.

Ali, ako cijene nafte dodatno porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

(Fena)