Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i sjeveru Hercegovine oblačno. Lokalno pada slaba kiša. U većem dijelu Hercegovine je malo do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -3 srtepena, Ivan Sedlo 4, Sokolac 6, Bihać, Bugojno, Jajce i Sarajevo 7, Banja Luka, Bijeljina, Drvar, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 8, Brčko, Doboj, Livno, Srebrenica i Zvornik 9, Grude 10, Trebinje 11, Neum 12, Široki Brijeg 13, Mostar 15 stepeni.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Lokalno će padati slaba kiša. U Hercegovini većinom umjereno naoblačenje. Slaba kiša povremeno može padati na sjeveru Hercegovine. U poslijepodnevnim satima u Hercegovini rijetko može pasti kratkotrajan slab pljusak. Najizgledniji su na jugoistoku.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 8 i 14, na jugu zemlje do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana, a negativni uticaj vremenskih prilika će oslabiti najprije u Hercegovini, potom i u ostatku zemlje.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Poželjno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju, naročito u jutarnjim satima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu.

Zbog izvođenja radova na redovnom održavanju u tunelu 1.mart na autoputu A-1 smjer Zenica jug- Lašva, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na lijevu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na većini puteva u našoj zemlji saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu. Na planinskim prevojima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)