Oko 3.100 potpisnika otvorenog pisma protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću

Više od 3.100 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu izrazilo je neslaganje s dodjelom počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, o čemu su novinare izvijestila trojica sveučilišnih nastavnika u ponedeljak u Zagrebu.

Na konferenciji za novinare koju su organizovali pred zgradom rektorata, oni su najavili da će Sveučilištu predati otvoreno pismo koje je potpisalo više od 3.100 osoba, kako bi uoči sutrašnje sjednice Senata upoznali s njim svoje predstavnike.

“Želimo ih upoznati da ima popriličan dio akademske zajednice koja se ne slaže s tom odlukom i nadamo se da će im to biti podsticaj da propituju takve odluke simboličke prirode, ali da propituju i druge odluke, poput finansijskog izvještaja za 2018. godinu, o kome bi trebalo raspravljati sutra, kao i odluke oko povećanja naknade za studente”, kazao je jedan od inicijatora otvorenog pisma Kosta Bovan s Fakulteta političkih nauka, javlja Hina.

Fakulteti mogu davati zahvalnice, priznanja i druge oblike zahvalnost, ali nije svaki doprinos takav da bi se davao počasni doktorat. Ovo je postalo razbacivanje počasnim doktoratima, naglasio je jedan od inicijatora otvorenog pisma Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

(Fena)