Edukacija SEUH-a za instruktore spasilaca na vodi

U sjedištu Sportsko-ekološkog udruženja Hercegovina  (SEUH), u Mostaru je održan završni ciklus edukacije za instruktore spasilaca na vodi. Polaznici edukacije bili su pripadnici SEUH-ove jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom, koja je, inače, angažovana i pri Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, kao i pri Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

Edukacija je održana prema programu certifikovanom od strane Agencije za školovanje i stručno usavršavanja kadrova Mostar Ministarstva bezbjednosti BiH, za koju SEUH veže višegodišnja plodna saradnja.

Ovom edukacijom certifikovani instruktori SEUH-a postaju jedino jezgro, na širem području, za obučavanje i certifikovanje spasilaca na zatvorenim i otvorenim bazenima i kupalištima, a za kojima postoji rastuća potreba.

Implementiranje pravila sigurnosti na bazenima i kupalištima, a koje uskoro stiče i svoje uporište u domaćoj zakonskoj regulativi, predviđa kontinuirano organizovanje i djelovanje spasilačke službe pri ovim sportsko-rekreativnim strukturama, a čija je civilna edukacija na ovim prostorima za sada moguća jedino u okviru SEUH-a.

Kao i mnogo puta do sada ovom aktivnosti je SEUH  pokazao kako posvećuje izuzetnu pažnju razvoju i stručnosti svojih članova, a koji redovno i aktivno participiraju u brojnim i raznovrsnim aktivnostima vezanim za vodeno okruženje.

Ovogodišnjim planom rada, SEUH predviđa i brojne nove aktivnosti koje će se na našim prostorima odvijati po prvi put. 

(NovaSloboda.ba)