Lana Pudar nastavlja pomjerati granice državnih rekorda

Na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci proteklog viknda održao se X Međunarodni plivački miting “22. april”, jedan od najjačih mitinga u našoj državi.

Kao predhodnih i ove godine uvršten je u FINA kalendar i kvalifikacioni je za predstojeće Svjetsko prvenstvo, koje će u julu biti održano u Južnoj Koreji, kao i za Olimpijske igre u Tokiju i 2020. godine. Ovaj miting je dio “Velike nagrade Balkanskih gradova” i treći je u nizu plivačkih mitinga, kojim se završava realizacija ovog projekta. Prvi plivački miting u hronološkom nizu je bio “Sarajevu s ljubavlju” u organizaciji Plivačkog kluba “Bosna” iz Sarajeva. Drugi plivački miting je “11. april Grand Prix” u organizaciji Plivačkog kluba “11. april” iz Beograda. Na ovom mitingu sučestvovalo je 45 klubova iz 9 država, iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Grčke, Austrije, Gruzije, Mađerske i Bosne i Hercegovine.

Klub vodenih sportova „Orka“ iz Mostara na ovom mitingu predstavili su Kerim Sadiković, Teodora Stanković, Elena Zovko i Lana Pudar.

Plivači „Orke“ osvojili su ukupno 15 medalja, od čega 7 zlatnih, 7 srebrnih i jednu bronzanu medalju.

Osvajači medalja za „Orku“ na ovom mitingu bili su:

– Kerim Sadiković: 50m prsno zlato, 100m prsno zlato, 200m prsno zlato i 200m prsno apsolutna bronza;

– Teodora Stanković; 100m leđno zlato i 200m leđno srebro;

– Elena Zovko; 200m kraul zlato, 50m slobodno srebro i 100m slobodno srebro;

– Lana Pudar; 100m delfin zlato, 100m delfin apsolutna srebro, 200m delfin zlato, 200m delfin apsolutna srebro, 50m delfin srebro, 50m leđno srebro.

Lana Pudar je ponovo pomjerala granice državnih rekorda, pa je ovaj put postavila vremena novih državnih rekorda u kategoriji djevojčica do 14 godina, u disciplinama 100m delfin u vremenu 1:03.65 i u disciplini 200m delfin u vremenu 2:24.43.

Klub vodenih sportova „Orka“ iz Mostara u narednom periodu očekuje organizacija I međunarodnog plivačkog mitinga „Sveučilišni cup – Sprintko“, koji će se 27. aprila održati na sveučilišnom bazenu u Rodoču. Riječ je o mitingu na kome će pravo nastupa imati plivačice i plivači rođeni 2008. godine i mlađi, a iz kluba navode da očekuju veliki broj plivača iz cijele BiH i regije.

Treninzi u klubu se održavaju u svojim redovnim terminima, a „Orkina“ škola plivanja radi punim kapacitetom na bazenu u gradskoj banji na Musali. O svim detaljima vezanim za upis u klub i školu plivanja informacije se mogu dobiti na klupskoj web stranici www.orkamostar.ba i na klupskom facebook profilu.

(NovaSloboda.ba)