Srbija: Miloševićeva supruga biće pokopana uz njega u dvorištu porodične kuće

BEL01 - 20010704 - BELGRADE, YUGOSLAVIA : MP Mira Markovic, wife of former Yugoslavian president Slobodan Milosevic, observes the proceedings prior to the beginning of the extraordinary session of both chambers in Belgrade, Wednesday, 04 July 2001. Zoran Zizic, who quit his post as Yugoslav prime minister last week in protest at the extradition of Slobodan Milosevic, said during the session on Wednesday the former hardliner behaved "quite bravely" in defying the UN court. "I think Mr Milosevic behaved quite bravely, that his first appearance left a positive impression. I see that world media had the same impression," said Zizic, whose protest resignation brought down the whole cabinet. Milosevic refused to recognize the legitimacy of the UN court that indicted him for war crimes committed in Kosovo. EPA PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC

Sin Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, Marko Milošević, potvrdio je da će urna s posmrtnim ostacima njegove majke biti položena u subotu u grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu i da će tako ispuniti njenu želju da počiva pored supruga.

Udovica bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, biće kremirana u Moskvi, a urna s posmrtnim ostacima biće u subotu u 15 sati položena u grob u Požarevcu, potvrdio je njen sin Marko Milošević za beogradsku BK televiziju.

Ime Mirjane Marković s datumom rođenja već je ranije upisano pored imena Slobodana Miloševića na nadgrobnoj ploči u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, “što znači da je planirala da i ona počiva na istom mjestu”,  pišu Večernje novosti, pozivajući se na komentare susjeda u Požarevcu.

Mediji su, nakon vijesti o smrti Mirjane Marković u nedelju Rusiji, špekulisali o tome hoće li biti pokopana u Požarevcu ili, kako su tvrdili pojedini izvori, Marija i Marko Milošević neće dopustiti da majčin grob bude u Srbiji.

Lider Socijalističke partije Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić ponudio je pomoć u organizovanju pokopa, a počasni predsjednik SPS-a i nekadašnji blizak Miloševićev saradnik Milutin Mrkonjić rekao je kako se nada “da će vlast stvoriti uslove da njena djeca pokopaju svoju majku u njenoj zemlji”, prenosi Hina.

U Gradskom odboru Socijalističke partije Srbije Požarevca rekli su da čekaju odluku svoje centrale u Beogradu, te da je vrh SPS u kontaktu sa sinom i kćeri.

“Da bi ona mogla biti pokopana u dvorištu, za tako nešto prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Skupštine grada Požarevca, kao što je bio slučaj i s pokopom Slobodana Miloševića, 18. maja 2006. godine”, podsjećaju beogradski mediji.

U srbijanskoj se javnosti  i dva dana nakon smrti Mirjane Marković i dalje nagađa hoće li njena djeca prisustvovati pokopu, s obzirom da nijedno od njih ne živi u Srbiji – sin Marko je živio s majkom u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Mirjana Marković umrla je u 77. godini u bolnici u Sočiju, u Rusiji, gdje je poslije dolaska 2003. godine iz Srbije, dobila azil 2010. godine. jer je srbijansko pravosuđe za njom raspisalo potjernicu u okviru istrage zloupotreba pri dodjeli državnih stanova.

Mirjana Marković i njen suprug Slobodan Milošević dovode se u vezu i s ubistvom novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Europljanin Slavka Ćuruvije, ali politička pozadina tog atentata, koji se dogodio 11. aprila 1999. godine, nije otkrivena.

Četvorica dužnosnika tadašnje Državne bezbjednosti (DB) osuđena su ovih dana na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Ćuruvije kao supočinioci, a nalogodavci atentata nisu otkriveni.

(Fena)