Izložbom o Safetu Pašaliću u petak počinje “Mostarska liska”

Šesnaesti Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2019.” svoja vrata svečano otvara u petak, 19. aprila, u Narodnom pozorištu u Mostaru, saopštili su organizatori u srijedu na konferenciji za novinare.

Festival će započeti izložbom “Glumac lirskog treptaja” Safeta Pašalića, u foajeu NPM-a, u 19 sati nakon čega slijedi predstava “Ime” Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i izvođenju ansambla Pozorišta mladih Sarajevo u 20 sati.

“Na ovogodišnji festival pristiglo je 46 prijava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, a odabrano je njih sedam za natjecateljski program”, kazao je umjetnički direktor NP Mostar Emir Spahić i poručio kako se nakon svih odgledanih predstava sam po sebi nametnuo i moto ovogodišnjeg festivala – “Drugačiji svijet je moguć”, s obzirom da svaku predstavu tematski povezuju problemi današnjice.

“U sljedećih sedam dana, umjetnici sa scene Narodnog pozorišta progovaraće upravo o tim problemima i nas gledaoce pozivati da na neki način promišljamo o svijetu i vremenu u kome živimo i da pokušamo taj svijet učiniti boljim, odnosno drugačijim”, naglasio je Spahić.

Pored predstave “Ime”, u takmičarskom, programu festivala, naredne večeri, 20. aprila, na repertoaru je predstava “Zašto je poludeo gospodin R?”, Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića, a u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

U nedelju, 21. aprila, igra predstava “Anđeli Babilona” Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjelak, 22. aprila, dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom “Mušica”, nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, u izvođenju Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23. april, rezervisan je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu “Narodni poslanik” Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Narednog dana, 24. aprila, na programu su gosti iz Beograda, odnosno Presek Dijagonala s predstavom “Brak mrak” Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan takmičarskog dijela, 25. aprila, nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom “Naši dani”, Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Diretkor NP Mostar Almir Mujkanović kazao je kako Mostarska liska, pored takmičarskog, ove godine obiluje i bogatim popratnim programom.

“Ukupno imamo 25 festivalskih sadržaja. Pored sedam predstava, imamo izložbu na otvaranju i koncert Damira Imamovića na zatvaranju festivala”, kazao je Mujkanović.

Ove godine fokus je, takođe, na razvoju publike, tako da će tokom festivalskih dana NP ugostiti 50 učenika iz pet mostarskih škola, koji će proći radionicu dramskog odgoja.

“Takođe, fokusirali smo se i na razvoj i unapređenje kadrova u institucijama kulture i nevladinom sektoru, koji je vezan za kulturnu scenu Grada Mostara, tako da smo organizovali i dvije radionice u Kosači, koje će voditi profesor Darko Lukić”, kazao je Mujkanović.

On je zahvalio partnerima organizacije festivala, i to Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” Mostar, te Muzeju Hercegovina i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i svima ostalima koji su na bilo koji način podržali festival.

Festival će se zatvoriti 26. aprila ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića, koji će biti održan u čast nagrađenima.

Kada su u pitanju nagrade, nakon svake odigrane predstave, stručni žiri dodjeljuje Malu lisku za najboljeg glumca ili glumicu večeri, koji ulaze u konkurenciju za najboljeg glumca i glumicu festivala.

Na samom zatvaranju festivala, biće dodijeljena Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, koju dodjeljuje stručni žiri.

Tu su i nagrade za najboljeg glumca i glumicu festivala, plaketa Ahmet Obradović za najbolju režiju i, takođe, nagrade žirija medija i žirija publike, koji dodjeljuju nagrade za najbolju predstavu.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić, koji će i predsjedavati žirijem, nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Žiri medija kao i publike u istom je sastavu kao i prošlogodišnjeg festivala. U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su u žiriju publike Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

(Fena)