Obilježeno osnivanje Ratne bolnice „Higijenski zavod”

Osoblje nekadašnje Ratne bolnice „Higijenski zavod” danas se prisjetilo svojih poginulih kolega. Položeno je cvijeće, proučena Fatiha, te odata počast minutom šutnje poginulim zdravstvenim radnicima, sahranjenim na haremu Šehitluci, zatim kod Đikića turbeta, te pred spomen-pločom ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo HNK-a/ Ratne bolnice Mostar, koja je dala herojski doprinos u vrijeme potpune blokade i opsade istočnog dijela grada tokom 1993. i 1994. godine.

Prve zvanične dežure krenule su 17. aprila 1993. godine, kada su počeli pristizati prvi stradali i ranjeni u bolnicu, koju je u zgradi predratnog Higijenskog zavoda u Titovoj ulici osnovao Sanitet Prve mostarske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

“Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu Mostara, kroz koju je prošlo više od 5.000 ranjenika. Radilo se u nemogućim uslovima, bez struje i vode, ali i osnovne medicinske opreme i lijekova. Ipak, i u takvim uslovima, pružana je pomoć svima onima kojima je bila potrebna..Tu su su se izvodile i komplikovane operacije u improvizovanim operacionim salama.

“Mislim da sav angažman svih ovdje prisutnih i koji nisu s nama spada u jedan dio najčasnijih momenata u našoj profesiji”, rekao je primarijus dr. Zlatko Guzin.

Cvijeće na Šehitlucima položile delegacije KB “Dr. Safet Mujić”, te  Armin Jelin i Mario Knezović ispred  Sportskog udruženja ”Mahala”.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)