Stolarija u Širokom Brijegu u potpunosti izgorjela, uzrok požara kvar na mašini

Stolarija Zovko u Širokom Brijegu u potpunosti je izgorjela u velikom požaru, koji je izbio jutros oko šest sati u glavnoj hali i dijelu pogona stolarije, a prema prvim informacijama, uzrok požara je kvar na jednoj od mašina.

Dvije od tri hale izgorjele su potpuno, sve mašinesu uništeni, a netaknuta je ostala jedino sušnica, u kojoj su sušene daske.

Jedan od radnika spomenute stolarije kazao je Feni kako je šteta nemjerljiva i da je uništeno gotovo sve.

“Sve je otišlo u pepeo i u potpunosti je uništeno. Jedino je ostala ova sušnica, u kojoj su daske sušene prije dalje obrade. Uzrok požara vjerovatno je kvar na mašini koji je piljevinu gurao u peć. Zapelo je s takozvanim ‘pužem’, pa je on, odnosno nož koji gura piljevinu prilikom trenja, počeo stvarati varnice, koje su u konačnici izazvale požar”, kazao je radnik uništene stolarije.

Kako se doznaje na terenu, sve se dogodilo jako brzo. Jedno je vatrogasno vozilo iz Širokog Brijega na mjestu događaja bilo odmah, a u pomoć im je priteklo i grudsko vatrogasno vozilo i dvije privatne cisterne, ali je plamena buktinja bila nezaustavljiva.

Požar je izbio oko 6 sati ujutro, a u njemu nije bilo povrijeđenih osoba i nisu ugroženi drugi stambeni objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini ove stolarije.

Vatra trenutno tinja mjestimično, a požar je pod kontrolom.