U Vučićevoj vladavini, novinarstvo u Srbiji nesigurno i bez podrške vlasti

Srbija tokom pet godina od kako njom upravlja Aleksandar Vučić, prvo kao premijer, a zatim predsjednik, postala je mjesto gdje novinarstvo nije ni sigurno niti podržano od vlasti, navodi se u izvještaju Reportera bez granica (RSF).

Prema indeksu RSF-a za 2019. godinu, Srbija je, u odnosu na prethodnu godinu, pala 14 mjesta i nalazi se 90. mjestu.

“Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i prijetnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih dužnosnika”, navodi RSF.

Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, riješeni ni kažnjeni, a “agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu”, dodaje se u izvještaju, a prenosi Beta.

Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme, kao što su kriminal i korupcija, ali “zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izvještavanje je ograničeno”.

Izuzetno je zabrinjavajuća situacija između političara i medija, dezinformacija koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, navodi RSF.

(Fena)