Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je umjereno do pretežno oblačno u Bosni, sjeveru i istoku Hercegovine. Lokalno pada slaba kiša. U većem dijelu Hercegovine je sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Drvar 3, Ivan Sedlo 5, Bihać i Sokolac 6, Jajce, Sarajevo i Zenica 7, Banja Luka, Bugojno, Gradačac, Grude, Livno, Sanski Most i Srebrenica 8, Prijedor, Tuzla i Zvornik 9, Bijeljina, Doboj i Trebinje 10, Brčko 11, Neum i Široki Brijeg 13, Mostar 16 stepeni.

Danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno će padati slaba kratkotrajna kiša ili kratkotrajan pljusak. Na jugu zemlje pretežno sunčano.

Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati, izraženije u dijelu Bosne.

Povećano naoblačenje i padavine, uz povremeno sjeverno strujanje, kod hroničnih bolesnika mogu uzrokovati jačanje tegoba, vezanih uz njihove bolesti.

Opšta slika će biti ljepša na jugu.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Oprezna vožnja zbog mogućih odrona

Zbog saobraćajne nesreće obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-18 Tuzla-Živinice u mjestu Ljubače. U toku je obavljanje policijskog uviđaja.

Na autoputu A-1 smjer Lašva-Zenica jug zbog izvođenja radova  na redovnom održavanju tunela 1.mart, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na desnu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu. U toku su i radovi na vijaduktu Bojnik, na dionici A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, zbog čega vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase koriste put Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, na ovoj dionici moguća su duža zadržavanja.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka–Crna Rijeka, M-18 Semizovac-Vogošća, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke danas od 12 do 15:30 sati mogu se očekivati povremene obustave saobraćaja na relaciji GP Pavlovića most-Bijeljina-Janja-Zvornik-Milići-Vlasenica.

Kolovoz je mjestimično mokar zbog kiše, a upozoravamo i na moguće odrone, te savjetujemo oprezniju vožnju.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat od jutros je otvoren za saobraćaj.

Zbog radova u Hrvatskoj za sve kategorije vozila zatvoren je GP Bosanski Novi-Dvor. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)