Čampara: Ako se usvoji zakon, imaćemo adekvatan odgovor

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara izjavio je za televiziju N1 da Nacrt zakona MUP-a Republike Srpske oko rezervnog sastava policije gleda kao militarizaciju policijskih snaga, a poručio je da aktivni sastavi policije na nivou BiH nisu popunjeni – pa nema logike da se raspravlja o rezervnim.

“Radi se o nacrtu, vidjećemo kakvu će on sudbinu doživjeti. Mi smatramo, prije svega, da se radi o militarizaciji policijskih snaga, što nije dobro, nije u skladu sa demokratskim standardima i mi to ne podržavamo. Ovdje se nameće jedno logično pitanje: Šta sa aktivnim sastavom političkih struktura u cijeloj Bosni i Hercegovini, ako smo svjedoci da barem 30 do 40 posto policijskih agencija nije popunjeno. Bilo bi logično da se prvo popune aktivni sastavi policijske agencije, i u MUP-u RS je ista stvar. Ja mislim da 400 do 500 aktivnih policajaca fali, tako da nema logike da se raspravlja o rezervnom sastavu ako niste popunili aktivni sastav”, izjavio je Čampara za N1.

On je naveo da je u Federalnoj upravi policije popunjenost 60 do 70 posto.

“Da ne govorim o Graničnoj službi, pošto oni ovo pravdaju migrantskom krizom, koja nema veze sa rezervnim sastavom političkih strukura, iako je u nadležnosti države migrantska kriza. Ne vidim nikakvog normalnog razloga da se uvodi rezervni sastav, posebno imajući u vidu Dejtonski mirovni sporazum i smjernice komesara IPTF-a kada smo vršili reformu policije. Policija ne može biti u sastavu Oružanih snaga”, poručio je Čampara.

Ministar Čampara se “zahvalio” na sugestijama Draganu Lukaču, ali je kazao da će se u okvirima FBiH pomno posmatrati situaciju.

“Mjere će biti institucionalne, a reciprocitet ćemo zadržati. Sve policijske snage i u FBiH i u RS i na državnom i na kantonalnim nivoima moraju biti usaglašene, apsolutno izbalansirane”, izjavio je Čampara.

Najavio je da će se u FBiH baviti aktivnim sastavom.

“Ako se usvoji zakon – imaćemo adekvatan odgovor na ovu pojavu. Mislim da se više koristi u dnevno-političke svrhe, radi stvaranja kriza, radi stvaranja zebnje među građanima BiH, što nije dobro. Ako neko smatra da se trebamo takmičiti, mi se možemo takmičiti, i u broju policijskih službenika i u naoružanju i budžetima. RS nema šanse sa FBiH imajući u vidu ekonomske parametre”, rekao je federalni ministar unutarnjih poslova za N1.

(Fena)