Predložen pritvor za tri lica osumnjičena za organizovano krijumčarenje migranata

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičene Nenada Mirkovića, rođenog 1981. godine u Bijeljini, Nikolu Simića, rođenog 1994. godine u Bijeljini i Dražena Vićanović, rođenog 1995. godine u Bijeljini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su kao organizovana kriminalna grupa, vršili krijumčarenje migranata sa područja Bliskog i Srednjeg istoka, preko teritorije BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva u odnosu na prvoosumnjičenog, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli da ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo da počine krivično djelo ili dovrše započeto, u odnosu na sve osumnjičene.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189.a  stav 1. KZ BiH (osumnjičeni Mirković) i stav 2. (osumnjičeni Simić i Vićanović), a u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. i 2. KZ BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)