Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros umjereng naoblačenja ima na istoku i sjeveru Bosne. U ostalim područjima je pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Bugojno, Jajce i Sokolac 2, Zenica 3, Drvar, Ivan Sedlo i Sanski Most 4, Bihać 5, Banja Luka, Livno, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 6, Doboj 7, Zvornik 8, Brčko, Grude i Široki Brijeg 10, Trebinje 11, Gradačac 12, Neum 13, Mostar 15 stepeni.


Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilizacija vremenskih prilika i umjerene temperature povoljno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake.

Tokom jutarnjih sati, trebali bi posvetiti nešto više pažnje oblačenju, obzirom da će biti svježije.

Manji problemi poput glavobolje, dekoncentracije, nervoze, kod osjetljivih osoba mogući su uglavnom zbog povremeno povećanog naoblačenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

Na autoputu A-1 smjer Lašva-Zenica jug zbog izvođenja radova na redovnom održavanju tunela 1. mart, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na desnu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu. U toku su i radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tačin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše, M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke danas od 11,30 do 16 sati mogu se očekivati povremene obustave saobraćaja na relaciji Vlasenica- Zvornik-Ugljevik-Lopare-Čelić-Brčko.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat je otvoren za saobraćaj.

Danas od 8 sati biće otvoren granični prelaz Bosanski Novi- Dvor.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)