Osumnjičeni za učešće na stranim ratištima prebačen u BiH i nalazi se u pritvoru

I. Ć. (1995.), osumnjičen je za krivična djela organizovanje terorističke grupe (čl. 202d), protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl. 162b)  i terorizam (čl. 201.) KZ BiH prebačen je u BiH i nalazi se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), kojim se Bosna i Hercegovine  obavezala poštivati i provoditi na osnovu članstva u Ujedinjenim nacijama i Vijeću Evrope, kao i članstva u Antiterorističkoj koaliciji, Tužilaštvo BiH je, u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Ministarstvom bezbjednosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i ssradnji  sa Vladom SAD  i Ambasadom SAD u Sarajevu provelo niz aktivnosti, koje su rezultirale transferom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta, protiv koga Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog krivičenih djela organizovanje terorističke grupe iz člana 202.d st. 2. u vezi sa članom 201. KZ BiH i protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162 b st. 2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom – terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna potjernica po Naredbi Suda BiH i protiv njega je doneseno Rješenje o određivanju pritvora i isti je od strane službenika Sudske policije Suda BiH sproveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH iskazuje dalju spremnost i posvećenost  u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi SAD i Ambasadi SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

M. N.

(NovaSloboda.ba)