Sunčano i toplije

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Sokolac 1, Srebrenica 2, Livno 3, Bugojno, Sanski Most, Tuzla 4, Banja Luka, Bihać, Jajce, Prijedor 5, Grude, Ivan Sedlo, Sarajevo 6, Bijeljina, Doboj 7, Brčko, Široki Brijeg 8, Gradačac, Mostar, Trebinje 12, Neum 14 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 18 do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika.

Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Prvi dio dana svježiji i ugodniji, dok će poslijepodnevni sati proteći uz relativno visoke temperature i nešto izraženiji osjećsj sparine, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Zbog međunarodne biciklističke trke danas od 09:30 do 16 sati, dolazit će do povremenih obustava saobraćaja na relaciji Drugovići-Prnjavor-Derventa-Bijelo Brdo- Srbac- Nova Topola-Laktaši-Klašnice-Banja Luka.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-5 ulaz u Ključ, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Uz povoljne vremenske prilike, povećan je broj biciklista i motociklista na cestama. Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na pojačan oprez i poštivanje saobraćajnih propisa.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Povodom vjerskog praznika katoličkog Uskrsa, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije BiH, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)