Pretežno sunčano

Jutros je Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Sokolac 4, Bugojno, Drvar i Srebrenica 5, Jajce i Sanski Most 6, Banja Luka, Ivan Sedlo, Prijedor i Zenica 7, Bijeljina, Doboj, Livno i Tuzla 8, Grude, Sarajevo i Zvornik 9, Brčko, Široki Brijeg i Stolac 10, Mostar i Trebinje 11, Bihać 13, Gradačac i Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. U Hercegovini umjerena naoblaka. Od poslijepodnevnih sati jače naoblačenje sa juga koje će tokom noći na utorak usloviti kišu u cijeloj zemlji.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz relativno povoljne biometeorološke prilike, izraženije u prvom dijelu dana, stabilnije vrijeme i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje.

U poslijepodnevnim satima, opšta slika će se, usljed približavanja pogoršanja, djelimično pokvariti.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, malaksalosti, nervoze.

Koncentracija polena alergenih vrsta, prije svih breze, takođe će biti povećana, stoga je poželjno biti oprezniji.

—–

BIHAMK

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje

Zbog saobraćajne nesreće obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-14.1 Bosanski Brod – Odžak u mjestu Liješće. U toku je obavljanje policijskog uviđaja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25 Novembar i Grab, na autoputu A-1, za saobraćaj će biti zatvorene desne tunelske cijevi, smjer Lepenica – Tarčin. Za vrijeme izvođenja radova, saobraćaj će se preusmjeriti na lijevu kolovoznu traku i odvijaće se u dvosmjernom režimu sasobraćaja koji je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova, putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-5 ulaz u Ključ, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)