Isplata aprilskih penzija 6. maja, penzije povećane za 3,5 posto

Upravni odbor Federalnog zavoda za PIO donio je, na današnjoj telefonskoj sjednici, odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o PIO. Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećaće se za 3,5 posto s primjenom od 1, januara. 2019 godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zagarantovanene penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se, takođe, povećati za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca za 1,6 posto s primjenom od 1. januara 2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedeljak 6. maja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona KM, saopšteno je iz FZ PIO.

V. B.

(NovaSloboda.ba)