Održan Uskrsni koncert u mostarskoj katedrali

Na Uskrsni ponedeljak,  u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar i Katedralnog mješovitog hora „Marija“, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve održan je Uskrsni koncert.

Na početku prisutne je pozdravio član Upravnog odbora mostarskog Napretka don Niko Luburić, koji vodi Katedralni mješoviti zbor „Marija“ zajedno sa Mateom Krešić, zaželjevši svima sretan Uskrs.

Na repertoaru su bile neke hrvatske pučke uskrsne kompozicije, ali i kompozicije poznatih domaćih i svjetskih kompozitora: Kuntarićeva „O daj mi snage Bože moj“, Antonićeva „Zemlja uzdrhta“, Bizetova „Agnus Dei“, Lowryjeva „Krist uskrsnu“, Wojtylina „Krist na žalu“, Caccinijeva „Ave Maria“ te skladbe iz Citharae octochordae i jedna kompozicija iz Hrvatskog crkvenog kantuala. Koncert je završio svojevrsnom uskrsnom himnom „Kraljice neba“, koju su stojeći otpjevali svi prisutni uz hor i soliste. Ukupno 13 kompozicija, sedam solističkih i šest horskih.

Na koncertu su nastupili solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, bivša Napretkova stipendistica, sopranistica Katarina Kikić; solist i pjevač Katedralnog mješovitog hora „Marija“, tenor David Gagro, mladi mostarski bariton, koji je završio studij solo pjevanja na Studiju muzičke umjetnosti Fakulteta prirodno-matematičkih i vaspitnih nauka Sveučilišta u Mostaru, Hrvoje Merdžo; bas, koji je više puta nastupao sa solo ulogama na Napretkovim i drugim koncertima, don Niko Luburić i Katedralni mješoviti hor „Marija“, uz orguljašku i klavirsku podršku Katje Krolo-Šarac, profesorice Studija muzičkeumjetnosti Fakulteta prirodno-matematičkih i vaspitnih nauka Sveučilišta u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)